Seminarium popularyzujące lubuską dziczyznę jako produkt regionalny województwa lubuskiego

zielonagora.pzlow.pl 2 dni temu

W piątek 8 listopada Zielona Góra była centrum Polskiego Łowiectwa

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubuskiego, Zarząd Okręgowy PZŁ w Zielonej Górze i Zarząd Okręgowy PZŁ w Gorzowie Wielkopolskim we współpracy z Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego, zostało zorganizowane seminarium mające na celu popularyzację lubuskiej dziczyzny i uznanie jej za produkt regionalny województwa lubuskiego. Seminarium odbyło się pod honorowym patronatem Łowczego Krajowego Eugeniusza Grzeszczaka

W Seminarium pn. „Dobrodziejstwa kuchni myśliwskiej”, które organizowane było w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz cyklu „Łowieckich spotkań” uczestniczyli: Marcin Jabłoński – Marszałek Województwa Lubuskiego, Grzegorz Potęga – Wicemarszałek Województwa Lubuskiego, Członek Zarządu Województwa Lubuskiego Zbigniew Jan Kołodziej, Marcin Możdżonek -Prezes Naczelnej Rady Łowieckiej PZŁ w Warszawie

Podczas trwania seminarium odbyły się prelekcje pasjonatów, praktyków i specjalistów od dziczyzny, dzięki którym można było dowiedzieć się więcej na temat :

walorów zdrowotnych i kulinarnych jakie daje mięso z dziczyzny,

bezpieczeństwa zdrowotnego dziczyzny w procesie pozyskiwania mięsa,

pracy myśliwych w tym zakresie

Zostały wygłoszone referaty przez:

prof. dr hab. Dariusza J. Gwiazdowicza,

prof. dr hab. Jarosława Całkę,

dr inż. Ryszarda Kowalskiego,

Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego ZO PZŁ w Zielonej Górze Jacka Banaszka,

Łowczego Okręgowego, Przewodniczącego ZO PZŁ Gorzowie Wielkopolskim Wojciecha Pawliszaka,

prof. UMK dr hab. Jarosława Dumanowskiego

Jagodę Szulc

Szefową kuchni Hotel Nadodrzański Dwór Annę Anklewicz

dr Mariusza Pacholaka (producenta lubuskiego, prowadzącego Winnicę Cantina)

W trakcie seminarium zaprezentowane zostały różne potrawy przygotowane na bazie dziczyzny, a ich twórcami byli uczniowie szkół gastronomicznych z województwa lubuskiego – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, Zespół Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim, ZSCKR im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku, ZSOiT Żary

Produkty z dziczyzny zostały zaprezentowane również przez lokalnych producentów: Pieczyste 2 oraz Madaks

Podczas seminarium nastąpiło również nadanie tytułu Ambasadora LCPR dla Pani Anny Anklewicz – Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia – Szefowej kuchni Nadodrzański Dwór

Idź do oryginalnego materiału