"Kolejna smutna wiadomość. Zmarł Henryk Kania, mieszkaniec Ustronia, twórca słynnych Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Wyjątkowy Filantrop, szczególnie wspierający Fundację im. św. Antoniego w Ustroniu. Cześć Jego Pamięci! Rodzinie i Bliskim składam wyrazy współczucia" – napisał burmistrz w swoim poście na Facebooku.
Ceremonia pogrzebowa Henryka Kani odbędzie się we wtorek, 26 listopada, w kaplicy św. Klemensa w Ustroniu. Rodzina zmarłego poprosiła żałobników, aby zamiast kwiatów przekazali datki na rzecz Fundacji św. Antoniego, którą przedsiębiorca wspierał przez wiele lat.
Mięsny biznes Henryka Kani
Henryk Kania Senior rozpoczął działalność w latach 90., otworzył zakłady mięsne, które gwałtownie zyskały uznanie klientów. Dzięki innowacyjnemu podejściu i wysokiej jakości produktów firma błyskawicznie się rozwijała, stając się jednym z liderów rynku mięsnego w Polsce. W okresie swojej największej świetności zakłady produkowały choćby 200 ton mięsa dziennie. Firma była też oficjalnym sponsorem piłkarskiej Ekstraklasy.
Pomimo ogromnego sukcesu biznesowego, Henryk Kania unikał rozgłosu. Znany był z działalności charytatywnej.
Problemy w firmie
W 2003 roku prowadzenie zakładów przejął syn przedsiębiorcy, Henryk Kania Junior. Początkowo firma utrzymywała swoją pozycję na rynku, jednak w 2019 roku pojawiły się oskarżenia dotyczące działalności finansowej spółki. Śledztwo wykazało, iż firma wystawiła około 5,5 tysiąca fikcyjnych faktur VAT o wartości 740 milionów złotych.
Henryk Kania Junior został zatrzymany w 2020 roku w Argentynie. Ciążą na nim zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej oraz oszustw na dużą skalę. W tym samym roku Sąd Rejonowy w Katowicach ogłosił upadłość Zakładów Mięsnych Henryk Kania. Do tej pory nie udało się sprowadzić Juniora do Polski w ramach procedury ekstradycyjnej.