

Na setki martwych ptaków umieszczonych w zawiązanych workach natrafiono w ostatnich dniach w trzech różnych miejscach w naszym regionie. Makabryczne znaleziska miały miejsce w Napierkach (gmina Lipowiec Kościelny), w miejscowości Krzywonoś (gmina Szydłowo) i w Wyszynach Kościelnych (gmina Stupsk). Służby weterynaryjne potwierdzają, iż u kur stwierdzono grypę ptaków.
Makabryczne znaleziska miały miejsce w dniach od 30 marca do 3 kwietnia. Znacznej ilości padłego drobiu wykryto m.in. w powiecie mławskim.
– 30 marca natrafiono na ok. 350 martwych kur w okolicach wsi Krzywonoś, a 3 kwietnia w pobliżu miejscowości Wyszyny Kościelne odnaleziono 30 zawiązanych worków z padłym drobiem i kilkanaście sztuk luzem. W obu przypadkach wykazano dodatnie wyniki na obecność grypy ptaków – mówi nam Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mławie, Roman Domański.
Dodaje, iż nie jest wiadomym, kto za tym stoi, a śledztwo w sprawie prowadzą policja i prokuratura.
To nie jedyne takie zdarzenia z ostatnich dni. 31 marca na równie makabryczne odkrycie natrafili leśnicy z Nadleśnictwa Nidzica w gminie Lipowiec Kościelny.
– Na zarządzanym przez nas terenie natrafiono na 230 martwych kur. Dzień później w innym miejscu leśnicy odkryli, iż ktoś wyrzucił do lasu prawie 500 martwych ptaków. Poinformowaliśmy o tym wszystkie służby, które mają w kompetencjach reagowanie na tego typu przypadki – informuje Marcin Zega, Nadleśniczy Nadleśnictwa Nidzica.
– Koszty utylizacji martwych ptaków (kilka tysięcy złotych) poniosło na razie nadleśnictwo. Leśnicy z Nidzicy wierzą jednak, iż policja ustali sprawcę lub sprawców – dodaje.
Tu również wyniki badań laboratoryjnych, wykonanych w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej w Gdańsku, potwierdziły obecność wirusa grypy ptaków u padłych kur.
Grypa ptaków (Avian influenza) jest chorobą zakaźną zwierząt podlegającą obowiązkowi zwalczania. Stwarza zagrożenie przede wszystkim dla ptaków – zarówno dzikich, wolnożyjących, jak i dla drobiu hodowanego przez ludzi. Pod pojęciem ptasiej grypy kryją się różne podtypy wirusów różniące się zjadliwością i zakaźnością.
ren