Rutynowa kontrola pasażerów na lotnisku Kraków-Balice przez funkcjonariuszy Oddziału Celnego przyniosła zaskakujące efekty. W bagażach osób przybywających spoza Unii Europejskiej odnaleziono 107 kg surowego mięsa. Wyroby został skonfiskowany, a na podróżnych nałożono wysokie mandaty.
Przywieźli walizki z nietypową zawartością. Interwencja KAS w Krakowie
Krakowska Krajowa Administracja Skarbowa opublikowała komunikat, z którego wynika, iż dwójka pasażerów przyleciała z Bliskiego Wschodu. Celnicy kontrowali bagaże pasażerów przybywających spoza terenu Unii Europejskiej i odkryli walizki wypełnione mięsem.
ZOBACZ: Pociągiem za złotówkę. Wraca lubiana promocja
107 kg mięsa w walizkach. Pasażerowie ukarani mandatami
Wyroby przewożone przez pasażerów zostały skonfiskowane i najpewniej zostaną poddane bezpiecznej utylizacji. Dwójka nieświadomych podróżnych została ukarana mandatami w wysokości 5 tys. złotych.
KAS przypomina, iż wwożenie surowego mięsa lub produktów odzwierzęcych (np. nabiału) bez kontroli weterynaryjnej jest zabronione przez przepisy unijne i krajowe. Celem zakazu jest ochrona zdrowia zwierząt i ludzi przed chorobami zakaźnymi, takimi jak pryszczyca.
ZOBACZ: Echa tragedii w Krakowie. Jest oświadczenie szefa Służby Więziennej
"Na terytorium Unii Europejskiej nie można wwozić produktów mięsnych ani mleczarskich bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. W przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest całkowicie zakazany. Podróżnym zaś grozi grzywna lub odpowiedzialność karna" – powiedział Maciej Kopacz, kierownik Oddziału Celnego Port Lotniczy Kraków-Balice.
Co można przewieźć przez granicę?
Każdy z państw ma własne zasady dotyczące wwozu określonych produktów, np. wwiezienie: żywności, roślin, zwierząt i skór zwierzęcych do Australii jest całkowicie zakazane. Dlatego zawsze warto sprawdzić ograniczenia przed podróżą do danego kraju, np. na stronie polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych - czytamy w komunikacie KAS.
