Co łączy najbardziej śmierdzący owoc świata z aromatem kawy? Aromatem, za którym niedługo zatęsknicie!

14 godzin temu
Plagi, jedna po drugiej, spadają na światowe plantacje kawy. To już nie tylko katastrofa klimatyczna, ale też masowe przestawianie wietnamskich farm na bardziej opłacalną uprawę durianów, śmierdzących owoców, które upodobali sobie zwłaszcza Chińczycy. A właśnie Wietnam był światowym potentatem w produkcji robusty - kawy uważanej za gorszą od arabiki, za to masowo wykorzystywanej do produkcji espresso i kaw rozpuszczalnych. Ceny kawy rosną tak szybko, iż robusta stała się już droższa od swojej, uważanej za lepszą, siostry! Swoje dokładają konsumenci, którzy nie chcą już płacić majątku za kubek kawy w kawiarni, wolą pić w domu, a iż profesjonalny ekspres nie wszyscy mają, więc sięgają po rozpuszczalną. Do tego dochodzi jeszcze plaga drugiego transportu oraz... kradzieży - tak, ziarna kawy są tak cenne, iż padają ofiarą złodziei!

Sponsorem odcinka jest OANDA TMS Brokers.
Idź do oryginalnego materiału