Sezon grzewczy rozpoczął się na dobre. Uważaj na „cichego zabójcę” czad. Zachowaj podstawowe środki bezpieczeństwa

1 rok temu
Zdjęcie: świadomość dot. czadu w Polsce | fot, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych


Czad jest pozbawionym zapachu i barwy, śmiertelnie trującym gazem. Każdego roku wiele osób ulega jego podtruciu, lub umiera bez świadomości co się z nimi dzieje. Prawdziwy wysyp ofiar czadu możemy zaobserwować w okresach późnej jesieni i zimy. Gdy sezon grzewczy trwa w najlepsze, a my dogrzewamy się czym prędzej i czym popadnie. Jak się chronić przed działaniem czadu?

Skąd się bierze czad w moim domu?

Tlenek węgla, potocznie zwany czadem powstaje podczas niepełnego procesu spalania. Jako, iż w okresie zimowym grzejemy się różnego rodzaju urządzeniami na paliwa i materiały palne, cześć z nich może z braku dostatecznej ilości tlenu nie spalić się adekwatnie i wytworzyć czad.

Ulotka na temat tego jak rozpoznać zatrucie czadem | fot. rcb.gov.pl
  • ich nieszczelności,
  • braku konserwacji, w tym czyszczenia,
  • wad konstrukcyjnych,
  • niedostosowania istniejącego systemu wentylacji do standardów szczelności stosowanych okien i drzwi, w związku z wymianą starych okien i drzwi na nowe.

Powyższe może prowadzić do niedrożności przewodów, braku ciągu, a choćby do powstawania zjawiska ciągu wstecznego, polegającego na tym, iż dym zamiast wydostawać się przewodem kominowym na zewnątrz, cofa się z powrotem do pomieszczenia.

Zdjęcie ilustracyjne | fot. shutterstock

Jak zabija czad?

Czad jest gazem lżejszym od powietrza, a co za tym idzie miesza się z nim. W konsekwencji czego nasz organizm, układ krwionośny zamiast transportować tlen potrzebny do życia, dostarcza nam w krwiobiegu cząsteczki czadu, które nas podtruwają i powoli zabijają.

Niebezpieczeństwo zaczadzenia wynika z faktu, iż tlenek węgla:

  • jest gazem niewyczuwalnym zmysłami człowieka (bezwonny, bezbarwny i pozbawiony smaku),
  • blokuje dostęp tlenu do organizmu, poprzez zajmowanie jego miejsca w czerwonych ciałkach krwi, powodując przy długotrwałym narażeniu (w większych dawkach) śmierć przez uduszenie.

Podstawowe zasady bezpieczeństwa w okresie grzewczym

Zaczadzenie to bardzo niebezpieczny stan zagrożenia życia i zdrowia dla naszego organizmu. Aby ustrzec się przed niebezpieczeństwem jakie stwarza czad powinniśmy przestrzegać kilku istotnych zasad:

  • systematycznie sprawdzać przewody kominowe i kratki wentylacyjne,
  • systematycznie czyścić kratki wentylacyjne (usuwać kurz),
  • sprawdzać ciąg powietrza (można samodzielnie: przyłożyć kartkę papieru, o ile nic nie zakłóca wentylacji, kartka powinna przywierać do otworu),
  • upewnić się czy w mieszkaniu występuje odpowiedni ciąg i wentylacja zwłaszcza, gdy w mieszkaniu były wymieniane okna,
  • dokonywać sprawdzenia technicznego urządzeń grzewczych,
  • korzystać z urządzeń grzewczych zgodnie z instrukcją i zaleceniami producenta,
  • przy instalacji urządzeń grzewczych korzystać z usług fachowców,
  • często wietrzyć pomieszczenia, które wyposażone są w piecyki gazowe,
  • zainstalować czujnik czadu – małe i tanie urządzenie, które ratuje życie.
Zdjęcie ilustracyjne | fot. Dominik Wąsik

Bądźmy uważni i pomocni – szczególnie jesienią i zimą

W sezonie grzewczym pamiętajmy o osobach starszych. Często są to osoby schorowane i mniej sprawne fizycznie. Sprawdźmy czy rodzina, sąsiedzi lub inne osoby w wieku senioralnym nie potrzebują pomocy. Nas nic to nie kosztuje a komuś może uratować życie.

Idź do oryginalnego materiału