Płacą 919 zł za kilogram. Druga najdroższa przyprawa na świecie to "zielone złoto"

19 godzin temu
Uprawiana jest głównie na Madagaskarze, gdzie uchodzi za "zielone złoto", a farmerzy muszą strzec swoich upraw dniami i nocami, żeby odstraszyć złodziei. Druga najdroższa przyprawa świata otwiera przed ludzkością bukiet smaków. Nie to jednak sprawia, iż zyskała status drogocennej.
Wśród wielu gatunków roślin, które dodają wyjątkowego smaku, można wyróżnić prawdziwe perełki. Zwykle ich wartość jest uzależniona ograniczoną ilością plonów lub skomplikowanym procesem uprawy i jej pozyskiwania. W tym ekskluzywnym gronie znajduje się wanilia. Okaz ten uchodzi za drugą najdroższą przyprawę świata i bywa określana mianem "zielonego złota".


REKLAMA


Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"


Jak rośnie wanilia? Niezwykle skomplikowany proces wymyślił 12-latek
Wanilia to słodka przyprawa, która charakteryzuje się delikatnym korzennym smakiem. Można w niej wyczuć również nuty kwiatowe oraz delikatną gorycz. Najczęściej występuje pod postacią strąków (tzw. lasek). Jest pozyskiwana z kwiatów należących do rodziny storczykowatych, które kwitną jedynie raz na kilka lat i otwierają pąki tylko na jeden dzień. Aby mogły powstać aromatyczne owoce, rolnicy muszą jednak doprowadzić do zapylenia manualnie. Metoda ta została opracowana przez 12-letniego chłopca.
Zobacz też: Rośnie błyskawicznie i niszczy wszystko na swojej drodze. Unia Europejska zakazała jego hodowli
Po przetransportowaniu rośliny do Hiszpanii w latach 20. XV wieku zauważono, iż wanilia nie potrafi zakwitnąć bez pomocy specjalnego gatunku pszczół storczykowych, które występowały jedynie w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Młody rolnik nie dał jednak za wygraną. Przyjrzał się roślinom dokładniej, dzięki czemu stwierdził, iż wystarczy usunąć błonę oddzielającą męski organ kwiatu od żeńskiego, aby doszło do samoistnego zapylenia. Rozpowszechnienie tej metody skłoniło Francuzów do organizowania własnych upraw przyprawy. W tym celu stworzono farmy na Madagaskarze. Wyspa ta do dziś stanowi główne miejsce produkcji wanilii.
Mimo upływu lat proces pozyskiwania i przetwarzania prawdziwej wanilii wciąż jest niezwykle skomplikowany. Kraje, do których jest ona eksportowana, nie doceniały tego zadania, co sprowokowało rolników do wyznaczenia stałej ceny. Aktualnie za kilogram słodkich lasek trzeba zapłacić 250 dolarów, czyli ok. 919 zł. Kwota ta w porównaniu ze stawką z 2018 roku wcale nie jest tak wygórowana, jakby się mogło wydawać. W tamtym czasie przyprawa kosztowała aż 600 dolarów za kilogram.


Wanilia wymaga starannej obróbki przed sprzedażą. Proces ten może trwać aż trzy miesiące
Uprawa wanilii nie należy do najprostszych zadań. Nie dość, iż proces ten jest niezwykle skomplikowany, to dodatkowo jej wartość przyczynia się do wzrostu kradzieży. Jak podaje portal Business Insider, w 2018 roku oszacowano, iż ok. 10 proc. zbiorów przyprawy zostało zrabowanych.
Nieustannie martwię się o swoje pole, ponieważ złodzieje kradną i nas atakują
- wyjawił rolnik, cytowany przez portal. Inny z kolei opowiedział, jak wygląda proces przygotowania przyprawy do eksportu. Zanim jednak dojdzie do tego momentu, najpierw farmerzy muszą manualnie doprowadzić do zapylenia kwiatów, następnie delikatnie je zerwać i posortować według jakości i rozmiaru. Kolejny etap to mycie i gotowanie. Surowe pędy w żadnym stopniu nie byłyby w stanie odzwierciedlić smaku wanilii, który dobrze znamy. Do wydobycia tego unikalnego aromatu jest potrzebna obróbka termiczna, która trwa maksymalnie jedną minutę. Później nadchodzi pora na suszenie lasek. W ten sposób rolnicy pozbywają się z nich wilgoci. Proces ten sprzyja również wzmocnieniu intensywności zapachu. zwykle trwa on od dwóch tygodni do miesiąca. Niemalże ostatnim etapem jest ponowne sortowanie zbiorów. Do sprzedaży mogą trafić jedynie brązowe egzemplarze, które na samym końcu są dodatkowo masowane przez hodowców w celu uwolnienia olejków i zapachu wanilii. To niezwykle ważne zadanie wymaga precyzji, bo laska w każdej chwili może się złamać.
Z roku na rok popyt na wanilię rośnie. w tej chwili najwięcej tej przyprawy eksportuje się do Stanów Zjednoczonych.
Źródło: Business Insider, WITTsC


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału