Serdecznie polecamy nową publikację Najwyższego Kolegium Muzułmańskiego Muzułmańskiego Związku Religijnego w RP zatytułowaną Półksiężyc na talerzu. Tradycyjne tatarskie receptury autorstwa Katarzyny Jędrzejczyk-Kuliniak i Barbary Pawlic-Miśkiewicz.
Autorki opisują tradycje kulinarne polskich Tatarów, przedstawiają tło historyczne oraz prezentują zasady religii – islamu – stanowiącej trzon tatarskiej tożsamości. Prezentacja ogólnych zasad i przekazywanego z pokolenia na pokolenie kulinarnego dziedzictwa to klucz do poznania kultury polskich Tatarów.
Po wstępie i rozdziale głównym, autorki prezentują w sześciu grupach pieczołowicie zebrane przepisy, uzyskane od podlaskich gospodyń i gospodarzy. Autorskie zdjęcia i kulturowe komentarze towarzyszą trzydziestu pięciu przepisom. Całość uzupełnia Słownik kuchni i tradycji.
Książka dostępna jest w Kancelarii NKM MZR w Białymstoku, ul. Piastowska 13 F.
Osoby zainteresowane prosimy o kontakt mejlowo: [email protected] lub telefonicznie: + 48 605 612 137.
Wersja elektroniczna znajduje się również w naszej elektronicznej Bibliotece Tatarskiej:
(Red.)