Lubuskie Smaki – Oblicza Kultury w skansenie Ochla jak co roku sprawiają niespodziankę obecnością gości z dalekiego świata. W tym roku kulturę swego kraju prezentowali przybysze z Senegalu, Meksyku, także z niedalekiej Turcji. Darami Lubuskiej Kniei częstowali zielonogórscy myśliwi. Obdarowali chyba z kilkaset osób! Przykro było patrzeć na odchodzących z kolejki z zawiedzioną miną, dla których zabrakło „dziczych” smakołyków. Dzik faszerowany kaszą, smalec z ogórkiem na pajdzie chleba, grochówa na bogato z dziczyzną, to potrawy przygotowane przez myśliwych z zielonogórskich Kół Łowieckich OSTOJA, BÓR i SŁONKA Zielona Góra. Podczas święta LUBUSKICH SMAKÓW od kilka już lat i corocznie stoisko rozstawia Klub Kolekcjonera i Kultury Łowieckiej PZŁ Oddział Zielona Góra im. Juliana Ejsmonda. O sposobach wykorzystania walorów dziczyzny dowiedzieć się można było przeglądając fachową literaturę udostępnioną przez kolegów z KKiKŁ PZŁ; Henryka, Andrzej i Marka


























tekst: Marek Busz
zdjęcia: Marek Busz i Witold Sadza