Kiszenie ogórków może być groźne. Polacy często popełniają ten błąd

2 godzin temu
Od pokoleń Polacy kiszą ogórki. To jeden z najlepszych sposobów na zatrzymanie ich smaku i chrupkości przez długie miesiące. Ważne jest jednak adekwatne przeprowadzenie tego procesu. Ekspertka ostrzega. Ta popularna metoda zagraża naszemu zdrowiu.
Kiszone ogórki to jedne z najczęściej przyrządzanych domowych przetworów. Przygotowując własny wyrób, mamy pewność, co wylądowało w słoiczku. Czasami jednak nie wystarczą chęci, trzeba również posiadać wiedzę na temat tego, jak wykonać ten kulinarny proces, aby odnieść sukces. Ekspertka przypomina. To błędny sposób, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

REKLAMA







Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?



Kiszenie ogórków w butelce. Zanim to zrobisz, przeczytaj
Jakiś czas temu sporą sławę zdobyły plastikowe beczki na kiszenie ogórków. To produkt, który przysłużył się głównie osobom nieposiadającym kolekcji słoików. Naczynia wykonane z tworzywa sztucznego zostały przyrządzone tak, aby nie wchodziły w interakcję z kwasami i alkoholami, jakie biorą udział w procesie kiszenia. Są one w pełni bezpieczne i nie zagrażają naszemu zdrowiu.
Tego samego nie można jednak powiedzieć o przypadkowych butelkach z plastiku, po które coraz częściej sięgają Polacy. Niektórzy posiłkują się również plastikowymi woreczkami, co też stanowi bardzo złą praktykę.
Nie kiście w plastikowych butelkach, ani woreczkach strunowych! To nie są produkty do tego przeznaczone, a badania pokazują, iż takie zachowania zwiększają ilość substancji uwalnianych z tworzywa do naszej żywności
- napisała w jednym ze swoich postów na Instagramie Sylwia Panek, autorka profilu @wzdrowymdomu. Podpowiedziała również, jakie naczynia najlepiej się sprawdzą do przyrządzenia ogórków w kwaśnej zalewie.





Ogórki kiszone w słoikach. Nasze mamy i babcie od lat korzystają z tej metody
Myśląc o ogórkach kiszonych, prawdopodobnie większość osób wizualizuje sobie zielone warzywa w szklanych słoikach. Dzieje się tak nie bez powodu. To właśnie te naczynia najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania tego kultowego przetworu. Na nich jednak nie kończą się nasze możliwości. Pojemnikiem, który też doskonale przysłuży nam się w tym kuchennym eksperymencie, jest ceramiczny garnek. Zamykając letnie zbiory w ceramice, możemy mieć pewność, iż nie będą one zagrażać naszemu samopoczuciu oraz zachowają swoją chrupkość. Bez wątpienia zachwycą nas także smakiem. Żeby jednak tak się mogło stać, pamiętaj, aby kisić świeże plony charakteryzujące się jasną skórką i średnią wielkością.
Idź do oryginalnego materiału