Jak grillować, to tylko bezpiecznie

2 tygodni temu

fot. pixabayApelują o to opolscy policjanci. Najważniejsze zasady przypomina młodszy aspirant Przemysław Kędzior, oficer prasowy Komendy Miejskiej Policji w Opolu:

– Zawsze kiedy rozpalamy grilla pamiętajmy o tym, żeby mieć przygotowaną obok butelkę z wodą, aby w razie jakichś wypadków móc gwałtownie ugasić ogień – mówi. – Oczywiście w przypadku obecności dzieci, zawsze przy grillu powinna być też osoba dorosła. Na sam koniec, gdy ugasimy już takiego grilla upewnijmy się, czy na pewno został zagaszony, aby nie spowodować rozproszenia ognia.

Funkcjonariusze przypominają także o tym, iż nie wolno rozpalać grilla i ognisk w lesie. Można to robić wyłącznie w przeznaczonych do tego specjalnych miejscach. Informację o tym, gdzie się znaldują można sprawdzić na stronach internetowych nadleśnictw.

mł. asp. Przemysław Kędzior:

Więcej informacji:

Autor: Paulina Lechowska

Idź do oryginalnego materiału