Czy soplówka jeżowata (Hericium erinaceus) naprawdę wpływa na funkcje poznawcze i pracę mózgu?- dr Dorota Ackermann-Szulgit

1 rok temu

Zespół badaczy na czele z Saitsu w 2019 r. zbadali wpływ doustnego spożycia Hericium erinaceus (soplówka jeżowata) na funkcje poznawcze u ludzi. W badaniu wzięło udział 30 zdrowych dorosłych ochotników, którzy zostali losowo przydzieleni do grupy eksperymentalnej, która przez 12 tygodni otrzymywała ekstrakt H. erinaceus lub do grupy kontrolnej, która otrzymywała placebo. U badanych wykonano testy funkcji poznawczych oraz pomiary elektroencefalogramu (EEG) przed i po interwencji.

Funkcje poznawcze to szeroki zakres procesów umysłowych związanych z pozyskiwaniem, przetwarzaniem, przechowywaniem i wykorzystywaniem informacji. Procesy te obejmują uwagę, pamięć, percepcję, rozumowanie, rozwiązywanie problemów i podejmowanie decyzji. Upośledzenie funkcji poznawczych może skutkować różnymi zaburzeniami neurologicznymi i psychiatrycznymi, takimi jak demencja, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, depresja i stany lękowe.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, iż niektóre naturalne związki, w tym niektóre występujące w roślinach i ziołach, mogą poprawiać funkcje poznawcze i chronić przed pogorszeniem funkcji poznawczych. Jeden taki związek występuje w gatunku grzyba H. erinaceus, znanym również jako grzyb lwia grzywa.

Badania wykazały, iż doustne przyjmowanie ekstraktu H. erinaceus poprawia funkcje poznawcze zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. W badaniu przeprowadzonym przez Mori i in. (2009)- stwierdzono, iż starsi Japończycy (mężczyźni i kobiety, 50-80 lat), którzy spożywali ekstrakt H. erinaceus, wykazywali znaczną poprawę funkcji poznawczych w porównaniu z tymi, którzy spożywali placebo. Osoby z grupy eksperymentalnej przyjmowały cztery tabletki 250 mg zawierające 96% suchego proszku z H. erinaceus 3x razy dziennie przez 16 tygodni. Po zakończeniu przyjmowania osobników obserwowano przez kolejne 4 tygodnie. W 8, 12 i 16 tygodniu badania grupa ta wykazała znacznie wyższe wyniki w skali funkcji poznawczych w porównaniu z grupą placebo. Wyniki grupy eksperymentalnej wzrastały wraz z czasem przyjmowania, ale w 4. tygodniu po zakończeniu 16-tygodniowego przyjmowania wyniki znacznie się obniżyły. Grupa eksperymentalna wykazała w szczególności poprawę: pamięci, rozpoznawania wizualnego, pamięci krótkotrwałej i pamięci roboczej. Badanie wykazało, iż doustne przyjmowanie ekstraktu z grzybów H. erinaceus może być skuteczną interwencją dla osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi.

Inne badania wykazały, iż ekstrakt H. erinaceus może promować wzrost i regenerację komórek nerwowych, zwiększać produkcję czynników wzrostu nerwów i chronić przed uszkodzeniami neuronów spowodowanymi stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym (Lee i in., 2014; Lai i in., 2013).

Podsumowując, doustne przyjmowanie ekstraktu z H. erinaceus jest obiecującym naturalnym sposobem poprawy funkcji poznawczych i ochrony przed pogorszeniem funkcji poznawczych.

Naukowcy sugerują, iż poprawę funkcji poznawczych obserwowaną w grupie leczonej można przypisać neurotroficznym i neuroprotekcyjnym adekwatnościom H. erinaceus. Czynniki neurotroficzne krótko mówiąc regulują przeżycie i rozwój tkanki nerwowej, neuroprotekcja z kolei to działanie ochronne tkanki mózgowej przed uszkodzeniami i śmiercią. Grzyb (H. erinaceus )zawiera związki, takie jak erinacyny i hericenony, o których wiadomo, iż promują wzrost komórek nerwowych i chronią je przed uszkodzeniem.

Nie ma standardowej zalecanej dawki Hericium erinaceus na osobę, ponieważ może się ona różnić w zależności od czynników takich jak wiek, stan zdrowia i przeznaczenie. Jednak w badaniach klinicznych stosowano dawki ekstraktu z Hericium erinaceus w zakresie od 0,5 do 3 gramów dziennie.

Źródła:

  1. Lai PL, Naidu M, Sabaratnam V, Wong KH, David RP, Kuppusamy UR, Abdullah N, Malek SN. Neurotrophic properties of the Lion’s mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54. doi: 10.1615/intjmedmushr.v15.i6.30. PMID: 24266378.
  2. Lee K.F., Chen J.H., Teng C.C., Shen C.H., Hsieh M.C., Lu C.C., Lee K.C., Lee L.Y., Chen W.P., Chen C.C., Huang W.S., Kuo H.C. Protective effects of Hericium erinaceus mycelium and its isolated erinacine A against ischemia-injury-induced neuronal cell death via the inhibition of iNOS/p38 MAPK and nitrotyrosine. Int J Mol Sci. 2014 Aug 27;15(9):15073-89. doi: 10.3390/ijms150915073. PMID: 25167134; PMCID: PMC4200813.
  3. Mori, K., Inatomi, S., Ouchi, K., Azumi, Y., and Tuchida, T. (2009). Improving the effect of the Yamabushitake mushroom (Hericium erinaceus) on mild cognitive impairment: a double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytotherapy Research, 23(3), 367-372. doi: 10.1002/ptr.2634
  4. Saitsu, Y., Nishide, A., Kikushima, K., Shimizu, K., and Ohnuki, K. (2019). Improvement of cognitive functions by taking Hericium erinaceus orally. Journal of Physiological Anthropology, 38 (1), 5. doi: 10.1186/s40101-019-0194-3

Spotkanie na temat adaptogenów na Festiwalu Wibracje

Idź do oryginalnego materiału