Czy czekoladę z białym nalotem można jeść? Pojawia się często, nikt nie wie dlaczego

1 tydzień temu
Czy biały nalot na czekoladzie to pleśń? Nad odpowiedzią na to pytanie zastanawiali się prawdopodobnie wszyscy entuzjaści czekoladowych słodyczy. jeżeli zauważyłaś podejrzanie wyglądającą biel na tabliczce czekolady, nie bagatelizuj sprawy i dowiedz się, co ona oznacza.
Nie da się ukryć, iż czekolada jest jednym z ulubionych słodkich przysmaków i można ją wykorzystywać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Czasami po otwarciu opakowania możemy zauważyć nieestetyczny biały nalot na jej powierzchni. Dlaczego się pojawia i czy jest to oznaka, iż czekolada jest zepsuta?


REKLAMA


Zobacz wideo
Co jeść na śniadanie? Leszek Klimas wymienia choroby i schorzenia, przy których nie powinno się jeść węglowodanów


Czym jest biały nalot na czekoladzie? Przyczyny jego powstawania
Biały nalot na czekoladzie często budzi niepokój u wielu osób, jednak nie jest to powód do paniki. Jasna powłoka to po prostu tłuszcz kakaowy, który wypływa na powierzchnię produktu w procesie krystalizacji. Nie musisz więc obawiać się, iż czekolada jest zepsuta albo spleśniała. choćby z dodatkiem jasnej powłoki na powierzchni jest ona przydatna do spożycia. Główną przyczyną powstawania białego nalotu jest zmiana temperatury, zwłaszcza gdy czekolada jest przechowywana w zmiennych warunkach, np. w ciepłym pomieszczeniu, a następnie trafia do lodówki. Takie wahania powodują krystalizację tłuszczu kakaowego, co skutkuje pojawieniem się białego nalotu.
Biały nalot na czekoladzie... Zdjecie ilustracyjne Thilde_Graae/Pixabay
Jak uniknąć powstawania białego nalotu na powierzchni czekolady? Najprostsze sposoby
Istnieje kilka prostych sposobów, aby uniknąć powstawania jasnego nalotu na tabliczkach czekolady. Przede wszystkim warto przechowywać czekoladę w stabilnej temperaturze, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu, gdzie jest ona niezmienna. Ponadto należy unikać gwałtownych zmian temperatury, np. nie przechowywać jej w pobliżu źródła ciepła.


jeżeli jednak już pojawi się biały nalot, nie trzeba od razu wyrzucać czekolady. Można spróbować pozbyć się go, delikatnie podgrzewając czekoladę w kąpieli wodnej lub krótko podgrzewając w mikrofalówce. Następnie warto delikatnie wymieszać czekoladę, aby ponownie zintegrować tłuszcz kakaowy. jeżeli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Idź do oryginalnego materiału