Nie da się ukryć, iż czekolada jest jednym z ulubionych słodkich przysmaków i można ją wykorzystywać w kuchni na bardzo wiele sposobów. Czasami po otwarciu opakowania możemy zauważyć nieestetyczny biały nalot na jej powierzchni. Dlaczego się pojawia i czy jest to oznaka, iż czekolada jest zepsuta?
REKLAMA
Zobacz wideo
Co jeść na śniadanie? Leszek Klimas wymienia choroby i schorzenia, przy których nie powinno się jeść węglowodanów
Czym jest biały nalot na czekoladzie? Przyczyny jego powstawania
Biały nalot na czekoladzie często budzi niepokój u wielu osób, jednak nie jest to powód do paniki. Jasna powłoka to po prostu tłuszcz kakaowy, który wypływa na powierzchnię produktu w procesie krystalizacji. Nie musisz więc obawiać się, iż czekolada jest zepsuta albo spleśniała. choćby z dodatkiem jasnej powłoki na powierzchni jest ona przydatna do spożycia. Główną przyczyną powstawania białego nalotu jest zmiana temperatury, zwłaszcza gdy czekolada jest przechowywana w zmiennych warunkach, np. w ciepłym pomieszczeniu, a następnie trafia do lodówki. Takie wahania powodują krystalizację tłuszczu kakaowego, co skutkuje pojawieniem się białego nalotu.
Biały nalot na czekoladzie... Zdjecie ilustracyjne Thilde_Graae/Pixabay
Jak uniknąć powstawania białego nalotu na powierzchni czekolady? Najprostsze sposoby
Istnieje kilka prostych sposobów, aby uniknąć powstawania jasnego nalotu na tabliczkach czekolady. Przede wszystkim warto przechowywać czekoladę w stabilnej temperaturze, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu, gdzie jest ona niezmienna. Ponadto należy unikać gwałtownych zmian temperatury, np. nie przechowywać jej w pobliżu źródła ciepła.
jeżeli jednak już pojawi się biały nalot, nie trzeba od razu wyrzucać czekolady. Można spróbować pozbyć się go, delikatnie podgrzewając czekoladę w kąpieli wodnej lub krótko podgrzewając w mikrofalówce. Następnie warto delikatnie wymieszać czekoladę, aby ponownie zintegrować tłuszcz kakaowy. jeżeli masz ochotę, zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.