Były dyrektor Harrodsa nie obejmie stanowiska prezesa Fenwick

biegowelove.pl 4 godzin temu

BBC dowiedziało się, iż wieloletni dyrektor Harrodsa zdecydował się nie zostać szefem domu towarowego Fenwick, mimo iż ma rozpocząć pracę w tym miesiącu.

Nigel Blue pracował w Harrodsie przez 14 lat, od 1992 do 2007 roku, kiedy to luksusowy londyński dom towarowy był własnością Mohameda Al Fayeda.

Nastąpiło to po wyemitowaniu w zeszłym miesiącu przez BBC filmu dokumentalnego opartego na relacjach ponad 20 kobiet, które stwierdziły, iż podczas pracy w Harrodsie padły ofiarą napaści na tle seksualnym lub gwałtu ze strony Al-Fayeda.

W związku z oskarżeniami wobec Al-Fayeda Blue odmówił odpowiedzi na liczne prośby o komentarz. Jednak dzień po skontaktowaniu się z Fenwickiem BBC zostało poinformowane, iż nie będzie on już piastował tego stanowiska.

BBC po raz pierwszy próbowała skontaktować się z panem Blue 21 września i nie otrzymała żadnej odpowiedzi na kilka kolejnych próśb.

30 września skontaktowano się z Fenwick z pytaniem, czy chciałaby podzielić się komentarzem na temat filmu dokumentalnego i długotrwałych powiązań pana Blue z Harrodsem.

Około 24 godziny później Fenwick powiedział BBC: „Nigel Blow poinformował nas, iż nie będzie już piastował tego stanowiska”.

Nie podano powodu tej decyzji.

Fenwick, najbardziej znany ze 140-letniego sklepu w Newcastle, ma osiem sklepów w Wielkiej Brytanii. Na początku tego roku zamknął swój oddział przy Bond Street w Londynie.

Od 2019 roku Mr Blue jest dyrektorem generalnym prywatnej sieci domów towarowych Morleys.

Kiedy we wtorek BBC skontaktowało się z Morleysem, aby zapytać, czy Blue pozostanie na swoim stanowisku, „brak komentarza”. przez cały czas jest wymieniony jako dyrektor generalny Morleys na portalu społecznościowym LinkedIn.

Dołączył do Harrodsa jako kontroler towarów w 1992 r., a w 2003 r. awansował na stanowisko głównego handlowca w sklepie z członkiem zarządu.

Było Doniesienia mediów O rzekomym złym traktowaniu kobiet przez Al-Fayeda w tym okresie – profil „Vanity Fair” z 1995 r. przedstawiający rzekome niewłaściwe postępowanie na tle seksualnym wobec pracowników, następnie film dokumentalny z 1997 r. i książka z 1998 r. o rzekomych napaściach na tle seksualnym.

Al-Fayed zmarł w zeszłym roku w wieku 94 lat.

Opuścił Blue Harrods w 2007 roku i dołączył do irlandzkiego sprzedawcy detalicznego Brown Thomas.

W 2013 roku objął stanowisko w kolejnej firmie Al Fayed, tym razem jako dyrektor zarządzający Turnbull and Asser, producenta koszul z królewskim nakazem księcia Karola.

Jest własnością rodziny Al-Fayed, a na jego czele stoi Ali Fayed, brat Mahometa, gdzie pozostał do 2017 r.

BBC skontaktowało się z jak największą liczbą byłych menedżerów Harrodsa, aby zapytać, co wiedzą o zachowaniu Al-Fayeda i o ich reakcję na dochodzenie BBC.

Niedawno ogłoszono, iż inny były dyrektor Harrodsa, Andre Meder, zostanie nowym dyrektorem naczelnym domu towarowego Selfridges.

Powiedział BBC Oglądając film dokumentalny o Al-Fayedie, był przerażony, ale dodał, iż „nic nie widział ani nie słyszał” na temat jego „odrażającego” zachowania.

Idź do oryginalnego materiału