„Theobroma cacao”, nazwa, która brzmi niczym magiczne zaklęcie to nie tylko ziarno kakaowca.
To trwająca tysiące lat historia, od drogocennej waluty Starożytnych Majów, przez uroczyste ceremonie Azteków, w których występowało w roli „świętego eliksiru”, po niezwykłe przygody Krzysztofa Kolumba, do czasów współczesnych i Europy, gdzie dzięki Holendrowi van Houten i Szwajcarowi Nestlé, ziarno kakaowca przemieniło się w najpopularniejszy na świecie deser – czekoladę.
Kakao, które jest jednym z najstarszych adaptogenów zawiera 1200 substancji aktywnych, które działają pozytywnie na nasz dobrostan.
Badania potwierdzają, iż kakao sprzyja:
#1 długowieczności,
Kakao jest jednym z najstarszych adaptogenów, zawiera aż 1200 substancji aktywnych. kakao wspiera zdrowie naszego serca i dodaje energii, a zawarty w nim magnez reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, otwierając serce na miłość i zapewniając klucz do długiego życia;
#2 odporności,
kakao bije rekordy w ilości antyoksydantów, ma ich więcej niż borówki czy wino, polifenole i flawonole zawarte w kakao mają adekwatności przeciwzapalne, chronią nerwy, skórę i poprawiają nasz nastrój; witamina C działa natomiast jak tarcza przed infekcjami;
#3 zdrowiu mózgu.
Kakao jest kognitywną potęgą.
Zawiera teobrominę, tryptofan i inne fitochemikalia, które chronią i wzmacniają nasz mózg, a 2 neuroprzekaźniki: anandamid i PEA poprawiają nastrój, zwiększają naszą koncentrację i motywację.
Kakao może Ci więc zapewnić lepsze „flow” niż kawa! ALE – tylko wtedy, gdy używasz surowego kakao – obróbka cieplna w wysokich temperaturach kakao np. takiego w proszku zabija te adekwatności.
Takie wysokiej jakości surowe kakao znajdziesz w naszym sklepie: