3 super adekwatności kakao, o których być może nie wiesz

10 miesięcy temu

„Theobroma cacao”, nazwa, która brzmi niczym magiczne zaklęcie to nie tylko ziarno kakaowca.

To trwająca tysiące lat historia, od drogocennej waluty Starożytnych Majów, przez uroczyste ceremonie Azteków, w których występowało w roli „świętego eliksiru”, po niezwykłe przygody Krzysztofa Kolumba, do czasów współczesnych i Europy, gdzie dzięki Holendrowi van Houten i Szwajcarowi Nestlé, ziarno kakaowca przemieniło się w najpopularniejszy na świecie deser – czekoladę.

Kakao, które jest jednym z najstarszych adaptogenów zawiera 1200 substancji aktywnych, które działają pozytywnie na nasz dobrostan.

Badania potwierdzają, iż kakao sprzyja:

#1 długowieczności,

Kakao jest jednym z najstarszych adaptogenów, zawiera aż 1200 substancji aktywnych. kakao wspiera zdrowie naszego serca i dodaje energii, a zawarty w nim magnez reguluje ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi, otwierając serce na miłość i zapewniając klucz do długiego życia;

#2 odporności,

kakao bije rekordy w ilości antyoksydantów, ma ich więcej niż borówki czy wino, polifenole i flawonole zawarte w kakao mają adekwatności przeciwzapalne, chronią nerwy, skórę i poprawiają nasz nastrój; witamina C działa natomiast jak tarcza przed infekcjami;

#3 zdrowiu mózgu.

Kakao jest kognitywną potęgą.

Zawiera teobrominę, tryptofan i inne fitochemikalia, które chronią i wzmacniają nasz mózg, a 2 neuroprzekaźniki: anandamid i PEA poprawiają nastrój, zwiększają naszą koncentrację i motywację.

Kakao może Ci więc zapewnić lepsze „flow” niż kawa! ALE – tylko wtedy, gdy używasz surowego kakao – obróbka cieplna w wysokich temperaturach kakao np. takiego w proszku zabija te adekwatności.

Takie wysokiej jakości surowe kakao znajdziesz w naszym sklepie:

Idź do oryginalnego materiału