Duńska policja ściga Polaka podejrzanego o współudział w morderstwie. Opublikowano wizerunek

Duńska policja prowadzi śledztwo w sprawie morderstwa 29-letniego Polaka. Podejrzanym o współudział jest 30-letni Michał Tomasz Kapicki, który prawdopodobnie mógł opuścić kraj. Funkcjonariusze wydali międzynarodowy nakaz aresztowania i poprosili o pomoc w poszukiwaniach.

Policja w Danii poszukuje 30-letniego Michała Tomasza Kapickiego podejrzanego o współudział w zabójstwie 29-letniego Polaka. Do zdarzenia doszło 5 stycznia bieżącego roku w hotelu w Brøndby.

Zobacz wideo Pościg za kierowcą, z aktualnym zakazem prowadzenia pojazdów

Dania. Policja poszukuje Polaka podejrzanego o współudział w morderstwie

Kopenhaska policja Vestegns powiązała Polaka z morderstwem i zwróciła się do opinii publicznej o pomoc w jego odnalezieniu. - Jeśli ktoś widział Michała Tomasza Kapickiego, prosimy o kontakt z najbliższą policją. Chciałbym również zachęcić Michała, aby się zgłosił - powiedział prowadzący śledztwo komisarz Brian Hansen. 30-latek ma około 187 cm wzrostu i jest średniej budowy ciała. Funkcjonariusze udostępnili zdjęcie mężczyzny pochodzące z nagrania zarejestrowanego przez monitoring 6 stycznia 2024 roku.

Morderstwo Polaka w Danii. Policja wydała międzynarodowy nakaz aresztowania

Policja podejrzewa, że Polak mógł opuścić Danię, dlatego 12 stycznia wydano międzynarodowy nakaz aresztowania w celu ekstradycji i postawienia 30-latka przed sądem w Danii. O pomoc w poszukiwaniach poproszono również policję w Szwecji, Niemczech i Polsce. Kopenhascy mundurowi nie podają wielu szczegółów sprawy z uwagi na dobro nadal prowadzonego śledztwa.

Funkcjonariusze 14 lutego zatrzymali 22-latka, który również jest podejrzany w sprawie. Sąd w Glostrup zastosował wobec niego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres czterech tygodni. "Z policją w Kopenhadze Vestegns można kontaktować się przez całą dobę pod numerem telefonu 4386 1448 lub dzwoniąc na najbliższy komisariat policji na numer 114" - poinformowano.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.